318603_106619109453339_789183983_n[1][1]


Meest verkocht
1380286447-header-goed-1-website_960x200-wildcatsfarm.jpg1380286878-banner-lenasworld.jpg

Verzorging

Verzorging van de papegaai

Bij een goede verzorging van de papegaai, kan hij wel 80 jaar worden. Vaak sterven papegaaien in gevangenschap echter vroegtijdig. Ook komen papegaaien vaak terecht in opvangcentra als gevolg van ongewenst gedrag. Dat gedrag wordt vaak veroorzaakt doordat eigenaren niet weten hoe ze het welzijn van het dier kunnen garanderen. Terwijl met een goede verzorging van de papegaai veel problemen voorkomen kunnen worden. Het belangrijkste bij de verzorging van een papegaai is aandacht. Wanneer papegaaien gehuisvest worden met soortgenoten, zullen ze zich veiliger voelen, minder eenzaam en minder verveeld.

Paartje

Mensen die weinig tijd hebben, kunnen beter geen papegaai nemen. Als ze er toch een willen, dan moeten er twee papegaaien samen gehouden worden. Een paartje vormen kan met papegaaien van hetzelfde geslacht, maar beter is het om een mannetje en een vrouwtje samen te zetten op zo jong mogelijke leeftijd. De ruimte waarin de vogels gehouden worden, moet uiteraard wel groot genoeg zijn voor twee dieren. Haal de soortgenoten bij voorkeur bij de opvang. Papegaaien moeten altijd langzaam aan elkaar voorgesteld worden. Soms worden ze territoriaal en hebben ze moeite met het accepteren van een nieuweling.

Voeding

Van oorsprong eten grote papegaaien zaad en fruit. De grootte van hun snavel bepaalt de grootte van het zaad en de noten die ze kunnen kraken. In het wild kunnen papegaaien 40-50 verschillende soorten fruit, zaad, noten, bessen en nectar eten, afhankelijk van wat er op dat moment voorradig is. Om het gif in sommige vruchtensoorten te neutraliseren, eten sommige papegaaiensoorten klei. Veel papegaaien eten insekten en larven, waarnaar actief gezocht wordt in bomen en struiken. Het natuurlijke dieet heeft over het algemeen een vrij hoog gehalte aan vitamine A.
Bij de verzorging van een papegaai is het onmogelijk om het dieet van zijn wilde soortgenoten exact na te bootsen. Er zijn diverse uitgebalanceerde voedingen op de markt, die voor een groot deel in de behoeften van de vogel kunnen voorzien. Dit kan een pelletvoer zijn, maar ook een uitgebalanceerde mengeling van zaden, noten, gedroogde groenten en gedroogde vruchten. Voor de meeste grote papegaaien moet het dieet bestaan uit een kwart zaden en noten, een kwart klaargemaakte balletjes of hondenkoekjes en de helft fruit, groenten (geen avocado!) en peulvruchten, plus wat dierlijk eiwit. Papegaaien in het wild brengen een groot gedeelte van de tijd door met voedsel zoeken. Probeer verschillende keren per dag te voeren om verveling tegen te gaan en ben creatief in het aanbieden van voer. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de papegaaien het voer moeten bewerken in plaats van dat u alles in kleine stukjes hakt. Ook kunt u voedsel verstoppen of in de kooi ophangen. Tenslotte is grit voor de spijsvertering belangrijk bij de verzorging van een papegaai en natuurlijk voldoende vers drinkwater.


 
Zoeken

©2018 papegaaienkwekerijecht webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop